Politic, Sondaje, Toate știrile

(FOTO) Barometrul Electoral 2019 prezentat de iData: Cine sunt favoriții pentru circumscripțiile care includ localități din Strășeni

Experții companiei iData, care se ocupă de analiza datelor au prezentat o listă cu favoriții pentru fiecare dintre cele 51 de circumscripții electorale.

În circusmcripția Strășeni favoritul cu cele mai mari șanse de a câștiga este premierul Pavel Filip, spun experții.

Pentru circumscripția Nisporeni, care include și câteva localități din raionul Strășeni, cel mai bine cotat candidat este liderul PD Vlad Plahotniuc, arată studiul iData.

La Ialoveni, circumscripție care are și câteva sate din Strășeni ar putea câștiga Liviu Vovc, din partea blocului ACUM, afirmă specialiștii.

Vedeți mai jos comunicatul de presă – Barometrul Electoral 2019, ediția a 5-a, emis de I Data – Date inteligente.

De la ultima apariție a Barometrului Electoral 2019 (BE2019), s-au întâmplat mai multe evenimente ce pot schimba semnificativ modul în care vor decurge alegerile. Cel mai important lucru e aflarea numelor candidaților de pe liste și pe circumscripții uninominale. Acest fapt a adus o anumită claritate în unele circumscripții, dar și multă confuzie în altele. Cea mai exotică confuzie ar putea fi în circumscripția nr.33 unde vor candida Andrei Năstase (blocul ACUM) și… Andrei Năstas. Experiența alegerilor din 2014 demonstrează că unii alegători ar putea confunda candidatul dorit în buletinul de vot.
O noutate bună pentru BE2019 este începutul activității unui grup de experți care se expun asupra viitoarelor alegeri. La moment, grupul este format din 11 persoane ce reprezintă 7 partide diferite și persoane apolitice.
În această ediție prezentăm situația pe regiuni și pe circumscripția națională:
Pe circumscripția națională am adăugat Partidul Comuniștilor din Republica Moldova cu șanse de a intra în Parlament cu 6%. La moment, există două argumente: sondajul IMAS din cadrul Barometrului Socio-Politic acordă 6.54% pentru PCRM, mai mult chiar decât pentru Partidul ȘOR. De asemenea, mai mult de jumătate din membrii grupului de experți BE2019 consideră că PCRM ar putea accede în Parlament. La moment, le oferim 3 mandate cu un mare avans.
În regiunea Nord – ne așteptăm ca Partidul Socialiştilor din Republica Moldova să obțină aproape toate mandatele. Considerăm că la Soroca ar putea câștiga Victor Sau, iar Partidul Nostru-Наша Партия ar putea lua cel puțin o circumscripție din Bălți.
În Transnistria – cel mai probabil că PSRM își va adjudeca ambele mandate. Multe partide nici nu și-au înaintat candidați pentru această regiune.
În Diasporă – în circumscripția americană, s-ar putea să asistăm la un duel Dumitru Alaiba – Valeriu Ghileţchi. La moment, considerăm că ultimul are șanse mai mari. În Europa de Vest, aproape cu siguranță că va fi aleasă Maia Sandu. În Est – cel mai probabil că va câștiga candidatul PSRM. De notat că puține partide și-au anunțat candidații în diasporă.
În regiunea Centru – ne așteptăm ca Partidul Democrat din Moldova să câștige majoritatea mandatelor, deși lupta va fi strânsă în aproape toate circumscripțiile, în multe din ele, reprezentanții PSRM, ACUM și PDM având șanse bune de câștig. Tot aici avem două circumscripții unde reprezentanții Partidului Șor ar putea să câștige. Ne așteptăm ca cele mai disputate circumscripții să fie anume în zona Centru.
În municipiul Chișinău am introdus un element surpriză: Dorin Chirtoacă probabil va candida în circumscripția nr.32. La moment, e greu de evaluat șansele lui de a câștiga, dar cel puțin e cel mai notoriu candidat de aici și are și experiența unei susțineri masive în suburbii. În cealaltă circumscripție a suburbiilor capitalei noi ne așteptăm ca Andrei Năstase să câștige, mai ales că el deja a fost votat masiv în 2018 în cadrul alegerilor locale anticipate. Cel mai mare mister rămâne modul în care vor vota cetățenii: dacă se vor conduce de persoana candidatului sau doar vor vota geopolitic un partid sau altul. La moment, presupunem că ACUM ar putea lua 6 mandate, PSRM – 4 și Partidul Liberal – 1.
În regiunea de Sud putem să ne așteptăm la o victorie concludentă a reprezentanților PSRM. Totuși, sunt trei circumscripții unde lupta se așteaptă a fi mai intensă și ar putea fi câștigată de PDM (Leova și Căușeni) sau de Gheorghe Raileanu, ce candidează independent.
Și o informație importantă: Partidul Popular European din Moldova nu va participa la alegeri.
Față de ediția precedentă, avem mai multe schimbări ce reflectă multitudinea de evenimente care s-au produs odată cu înregistrarea candidaților. Alte schimbări vor urma cu siguranță, echipa de la IData – Date Inteligente va analiza mai minuțios în următoarele săptămâni situația din circumscripțiile mai disputate și va veni cu unele precizări. De asemenea, grupul de experți ar putea oferi informații despre unele tendințe la nivel național, dar și pe circumscripții.

Despre Barometrul Electoral 2019: Începând cu 7 decembrie 2018, compania Date Inteligente SRL prezintă săptămânal Barometrul Electoral, prin care estimează situația la moment privind posibila configurație a Parlamentului RM după alegerile din 24 februarie 2019, care se vor desfășura după un sistem mixt. În fiecare săptămână sunt aduse actualizări la info-grafic, în baza informațiilor aflate în mod public, dar și din cercetările proprii.

Despre iData: Compania iData, cu denumirea juridică “Date Inteligente” SRL, a fost înregistrată în iulie 2016 de către doi profesioniști în analiza datelor, specialitățile statistică și sociologie. Experiența cumulată a fondatorilor reprezintă 24 de ani de activitate în organizarea proiectelor de cercetare, a sondajelor, a focus-grupurilor, analize economice, statistice și econometrice, dar și alte tipuri de studii calitative și cantitative. De la fondare, compania iData a inițiat 11 proiecte, inclusiv unul propriu și 10 – pentru organizații internaționale, asociații de producători și companii locale. La moment, 10 proiecte deja au fost finalizate cu succes.

Cine credeți că va câștiga alegerile din 24 februarie la Strășeni?
2696 voturi · 2696 răspunsuri