Acasă, Știri locale, Toate știrile

Curățarea râului Bâc de la Chișinău până la Strășeni: Pavel Filip a cerut să fie elaborată documentația de proiect (VIDEO)

Curățarea râului Bâc, în atenția premierului Pavel Filip

Am cerut astăzi colegilor de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului să elaboreze cât mai rapid documentația de proiect pentru curățarea râului Bâc de la Chișinău la Strășeni. Știu că pentru cei care locuiesc în regiune aceasta este o mare problemă, mai ales pentru că imediat cum plouă drumurile nu sunt practicabile, iar gospodăriile le sunt inundate. Trebuie să fim pregătiți cu toate actele necesare din timp, iar imediat ce cele 10 milioane de euro oferite de Guvernul României ajung la Chișinău, să putem începe lucrările. Avem încă multe de făcut împreună. Un sfârșit de săptămână reușit!

Опубликовано Pavel Filip pentru Strășeni Пятница, 24 мая 2019 г.

Locuitorii din municipiul Chișinău și raionul Strășeni ar putea scăpa în curând de inundații, după ce râul Bâc va fi curățat. Premierul Pavel Filip a cerut astăzi Ministerului Agriculturii urgentarea procedurilor pentru elaborarea documentației de proiect și a impactului de mediu necesare pentru curățarea râului Bâc. Pentru acest proiect Guvernul României urmează să aloce 10 milioane de euro.

„Din cauza stării în care este râul Bâc, cum plouă mai tare, drumul nu este practicabil și se inundă și grădinile. Problema e de mulți ani atât la Chișinău, cât și la Strășeni. Oamenii din regiune spun că problema numărul 1 este asta”, a menționat premierul.

Ministerul Agriculturii afirmă că este în proces de elaborare a caietului de sarcini pentru achizițiile legate de lucrările din cadrul proiectului.

„Noi ar trebui să ne facem tema de acasă și apoi să obținem bani pentru proiecte. Porniți procesul de achiziții pentru impactul de mediu și pentru documentația de proiect”, a spus Pavel Filip.

Potrivit proiectului, albia râului Bâc va fi curățată pe lungimea de 21 km în raionul Strășeni și pe 24 km în municipiul Chișinău. Proiectul hotărârii prin care banii alocați vor ajunge la Chișinău se află în faza finală de avizare în Guvernul român.

În total, din cele 100 de milioane de euro ajutor nerambursabil, România va acorda 15 milioane de euro pentru 4 proiecte de mediu în Republica Moldova. Cu 10 milioane de euro se va curăța râul Bâc, iar restul banilor vor fi folosiți pentru restabilirea ecosistemelor din lunca Prutului de Jos, eliminarea poluării în apele subterane și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Cine credeți că va câștiga alegerile din 24 februarie la Strășeni?
2696 voturi · 2696 răspunsuri