Acasă, Știri locale, Toate știrile

Alimentație de calitate pentru copiii din școlile și grădinițele din Strășeni (VIDEO)

Proiect pilot de alimentaţie în instituţiile de educaţie din Străşeni

Am ținut să văd cum se implementează proiectul pilot privind externalizarea serviciilor de alimentație a copiilor și elevilor în instituțiile educaționale din #Straseni. Copiii și profesorii spun că acum meniul a devenit mai variat, cu multe legume și fructe, iar pâinea consumată este îmbogățită cu fier și acid folic. Și bucătarii spun că produsele sunt de o calitate mai bună. Deci, se pune mare accent pe alimentația sănătoasă. Deși orice început este greu, important este că problemele identificate se soluționează prompt. Sunt sigur că acest proiect va fi unul de succes și va fi extins la nivelul întregii țări.PS: Emanuela mi-a spus că își dorește să devină model, de aceea consumă puțin zahăr și doar uneori bomboane. Deci, meniul cu multe fructe îi este pe plac 😊

Опубликовано Pavel Filip Четверг, 25 апреля 2019 г.

Proiectul pilot de modernizare a alimentației în școlile și grădinițele din raionul Strășeni, inițiat la 1 aprilie curent, este apreciat de învățători, dar și de elevi. Premierul Pavel Filip, care este și principalul promotor al strategiei de modernizare a alimentației în școli, a vizitat o grădiniță și o școală din Strășeni pentru a verifica mersul proiectului.

Copiii și profesorii i-au spus premierului că meniul este acum mai variat, cu multe legume și fructe, iar pâinea consumată este îmbogățită cu fier și acid folic. Și bucătarii susțin că produsele alimentare sunt de o calitate mai bună.

„Există mereu o rezistență când  vii cu ceva nou. Dar noi vom depăși aceste lucruri prin calitate. Sigur că probleme sunt, dar este important că se intervine și acestea sunt soluționate prompt.  Nimeni nu se ascunde de responsabilități, toți sunt deschiși. Sunt sigur că proiectul va fi unul de succes și va fi extins la nivelul întregii țări”, a menționat Pavel Filip, car este și deputat ales pe circumscripția Strășeni.

Proiectul-pilot are drept scop sporirea calității și diversificarea meniului și dacă își va dovedi eficiența în raionul Strășeni, va fi extins la nivelul întregii țări.

Conform proiectului, pentru fiecare instituție de învățământ este contractată o întreprindere specializată, care este responsabilă de elaborarea meniului și pregătirea hranei. Prin urmare, blocurile alimentare, cantinele, dar și depozitele pentru păstrarea produselor trec în gestiunea agentului economic. Acesta din urmă trebuie să repare și să renoveze spațiile de pregătire și de păstrare a bucatelor. De asemenea, trebuie să procure utilajele necesare, dar și să instruiască și să achite salariile bucătarilor, dar și altor persoane angajate pentru pregătirea alimentelor.

Administrația publică locală este responsabilă doar de conectarea clădirilor la rețelele de utilități: apă, canalizare și de gaze naturale. De asemenea, primăria trebuie să asigure reparația acoperișului, acolo unde este necesar. Contractele cu agenții economici specializați în prestarea serviciilor de alimentație publică pot fi încheiate pe un termen de până la cinci ani.

Premierul Pavel Filip și-a exprimat speranța că acest proiect-pilot va fi un exemplu ce va demonstra necesitatea externalizării serviciilor de alimentație în instituțiile de învățământ pe întreg teritoriul Republicii Moldova.  „Acest proiect va aduce pe de o parte –  economii, iar pe de altă parte – calitate, atunci când vorbim de alimentația copiilor în instituțiile educaționale din țară”, a subliniat prim-ministrul.

Ca și până acum, costurile pentru alimentația copiilor din clasele primare, dar și din grădinițe, vor fi acoperite de stat. Însă, agentul economic va trebui, dacă va exista cerere, să asigure cu hrană și copiii din clasele gimnaziale. În acest caz, elevii din clasele mai mari vor trebui să achite pentru alimentele comandate.

Extinderea alimentației pentru elevii și din clasele gimnaziale este prevăzută pentru 1 septembrie. În acest scop, urmează să fie  implementat un sistemul electronic de plată pentru alimentație, dar și elaborat un site care să ofere părinților posibilitatea să urmărească zilnic ce include meniul.

Cine credeți că va câștiga alegerile din 24 februarie la Strășeni?
2696 voturi · 2696 răspunsuri