Acasă, Știri locale

(VIDEO) Toți cei 30 mii de locuitori din orașele Strășeni și Călărași vor avea apă de calitate în urma unui proiect de 15 mln euro

Toți locuitorii din orașele Strășeni și Călărași, 30 de mii la număr, vor avea apă potabilă de calitate în câțiva ani. Totul datorită unui proiect în valoare de 15 milioane de euro oferiți de guvernul Germaniei. Cu acești bani se va construi un apeduct magistral de 53 km de la Chișinău prin Strășeni, până la Călărași. Astăzi la Guvern a fost semnat acordul de cooperare între părțile implicate în proiect.

Potrivit acordului, în prima etapă, vor fi asigurați cu apă 30 de mii de locuitori ai orașelor Strășeni și Călărași. În etapa a doua, vor fi conectate și alte localități din cele 2 raioane, astfel încât toți cei 170 de mii de locuitori din raioanele Strășeni (92 mii) și Călărași (78 mii) vor avea acces la apă potabilă.

,,Nu există țară în lume care s-a dezvoltat şi trăiește bine, neavând dezvoltată infrastructura. Și aici vorbesc despre accesul la apă, la rețelele de canalizare, drumuri și iluminat stradal”, a declarat la eveniment premierul Pavel Filip.

În ultimii 3 ani, 240 de mii de oameni au fost conectați la apă potabilă. Totodată, accesul la apă și servicii de sanitație sunt fixate și în Strategia Moldova 2030, prin care Guvernul s-a angajat ca până în 2030,  99% din populație să aibă acces la apă de calitate, iar 90% – la rețele de canalizare.

Acordul de cooperare a fost semnat astăzi de Ministerul Agriculturii, Dezvoltӑrii Regionale şi Mediului, Agenția Apele Moldovei, Consiliile Raionale Străşeni și Călărași, primăriile oraşelor Străşeni și Călăraşi, Agenţia de Dezvoltare Regionalӑ Centru și S.A. Apă Canal Chişinău.

Lucrările de construcție a apeductului Chișinău-Strășeni-Călărași urmează să înceapă la finele anului 2020.

 

Cine credeți că va câștiga alegerile din 24 februarie la Strășeni?
2696 voturi · 2696 răspunsuri